Geenitestit

Schapendoeseissa esiintyvistä sairauksista kaksi, gPRA ja hyperurikosuria, on mahdollista selvittää geenitestin avulla. Testaaminen on suositeltavaa vähintään jalostuskoirille, joiden vanhempia ei ole testattu.

Kennelliiton hyväksymät laboratoriot ovat MyDogDNA, Laboklin sekä Movet. Muita laboratoriovaihtoehtoja on esimerkiksi kansainvälisen rotuyhdistyksen (International Schapendoes Federation) hollantilainen yhteistyökumppani ECGG (ohjeet ja hinnat alla). ECGG toimittaa kootusti saadut gPRA-tulokset ISF:lle, joka puolestaan toimittaa ne kansallisille rotuyhdistyksille automaattisesti. Muista laboratorioista saadut tulokset tulee toimittaa rotuyhdistykselle itse erillisellä lomakkeella.

Toimitettuihin tuloksiin pääset tutustumaan erillisestä tiedostosta Terveystietopankki-sivulla.

Näytteenotto

Laboratorioiden kuten MyDogDNALaboklin sekä Movet kotisivuilta löydät ohjeet näytteenottoon. International Schapendoes Federationin laatimat ohjeet ECGG:n näytteenottoon alla.

Näytteenotto-ohje ECGG

Nykyinen yhteistyökumppani on Expertise Centrum Genetica Gezelschapsdieren (ECGG) Utrechtissa. Testin hinta on 54,45 e, lasku toimitetaan tuloksen mukana. Testin yhteydessä voi tilata myös DNA-tunnisteen (esim. polveutumismäärityksiin), tällöin yhteishinta on 108,90 e. Testit suoritetaan isommissa erissä, jolloin tulosten saapumisessa voi kestää 2 kk. Näytteet säilytetään edelleen ns. geenipankissa mahdollisia tulevia tutkimuksia varten sekä tulokset kootaan kansainväliselle listalle.

Tutkittavaksi lähetetään 2-4 ml EDTA-verta oheisen lomakkeen ja rekisterikirjakopion kanssa, näytteenoton yhteydessä koiran sirunumero on tarkastettava. Verinäytteen sijaan toissijainen vaihtoehto on vähintään 2 poskisolunäytettä. Poskisolunäytettä ei kuitenkaan suositella, sillä menetelmä on alttiimpi näytteenottovirheille. Näyte merkitään koiran nimellä ja sirunumerolla, pakataan esim. kuplamuoviseen kirjekuoreen näytteen suojaamiseksi ja lähetetään huoneenlämpöisenä osoitteeseen:

DNA Diagnostics
UVDL
PO Box 85422
3580 AK Utrecht
The Netherlands