Harrastustoiminta

Schapendoes on monipuolinen harrastuskoira, josta on lähes mihin tahansa harrastukseen. Rotumestaruuskilpailuja järjestetään vuosittain agilityn, rallytokon ja tokon osalta.

Näyttelyt

Koiranäyttelyiden perimmäinen tarkoitus on arvioida koiran ulkomuotoa ja verrata sitä kirjoitettuun rotumääritelmään. Ulkomuotoarviointi auttaa rodun kasvattajia parhaimpansa mukaan pysymään rotumääritelmän osoittamalla tiellä. Koiranäyttelyt ovat myös erinomainen paikka tutustua rotuun ja tavata sen harrastajia, usein näissä tapahtumissa nähdään sellaisia ystäviä joita ei muussa elämässä tapaisi.

Schapendoes esitetään koiranäyttelyissä laittamattomana ja luonnollisen näköisenä, mutta silti takuttomana - ovathan koiranäyttelyt kuitenkin myös kauneuskilpailu.

Agility

Energinen ja innokas schapendoes soveltuu agilityyn hyvin. Kevytrakenteisena koirana ne ovat yleensä hyviä hyppäämään ja ketteriä kääntymään. Agility on vakiinnuttanut paikkansa rodun harrastuslajina. Kilpailija- ja starttimäärät ovat pysyneet saman suuntaisina viime vuosina. Koronavuodet aiheuttivat pienen pudotuksen, mutta sen jälkeen lukemat ovat vakiintuneet takaisin koronaa edeltäneelle tasolle. Kaikki agilitya harrastavat eivät kuitenkaan ikinä kilpaile, joten harrastajia lienee jonkin verran enemmän.

Vuoden 2018 alusta agilityyn tuli uusi pikkumaksi-säkäluokka medien ja maksien väliin. Se oli useille schapendoeseille toivottu uudistus. Ennen vuotta 2018 suurin osa kisaavista schapendoeseista oli medi-luokassa, mutta nykyään medi- ja pikkumaksi-koiria alkaa olla lähes yhtä paljon. Aiemmin kaikki koirat, joiden säkäkorkeus oli yli 43 cm, kilpailivat makseissa, kun nykyään raja on 50 cm. Pikkumaksien säkä on siis 43–49,9 cm eli siihen väliin mahtuvat useimmat urokset, kun taas narttuja on enemmän medi-luokassa (säkä alle 43 cm).

Ensimmäinen agilityvalio rotuun saatiin vuonna 2003 ja ensimmäiset hyppyvaliot vuonna 2013. Valioarvoja agilityssä on sen jälkeen saavuttanut jo useampi koira, viime vuosina keskimäärin 2–3 koiraa vuodessa. Rotuun on myös saatu muutama Ruotsin ja Norjan agility- ja hyppyvalio, pohjoismaiden agility- ja hyppyvalio sekä kansainvälinen agilityvalio. SM-kilpailuissa on myös nähty schapendoeseja joka vuosi yksilökilpailussa sekä joukkueissa.

Vuosittain järjestetään rotumestaruuskilpailut.

Rallytoko

Rallytoko on vakiinnuttanut suosionsa rodun harrastajien parissa. Kilpailuihin osallistumiskerrat jakautuvat eri luokkiin melko tasaisesti; hyvinkin moni koirakko etenee kisaurallaan ylempiin luokkiin, mutta vuosittain myös uusia kisaajia aloittaa ilahduttavan monia. Vuosittain noin 25 eri koiraa on osallistunut virallisiin kilpailuihin.

Ensimmäinen rallytokovalio rotuun saatiin 2016 ja nyt valioita on yhteensä 7. Vuonna 2022 suomalaiskoirille vahvistettiin myös kolme Ruotsin rallytokovaliota – ensimmäiset ulkomaiset valioarvot lajista.

Vuosittain järjestetään rotumestaruuskilpailut.

Tottelevaisuus

Tottelevaisuuskokeisiin osallistuvien schapendoesien määrä laski samoihin aikoihin, kun rallytoko alkoi nostaa suosiotaan. Tokossa useimmat jättävät kisaamisen alempiin luokkiin ja vain yksittäisiä osallistujia jatkaa ylempiin luokkiin. Tottelevaisuuskilpailujen sääntöjen muutos ja mahdollisuus valioitua voittajaluokasta vaikuttaisivat hieman lisänneen kisaamisintoa.

Erikoisvoittajaluokasta tottelevaisuusvalioita on saatu 4; vuosina 2006, 2008, 2012 ja 2021. Uusilla säännöillä voittajaluokasta saatiin ensimmäinen valio vuonna 2023 ja samalla tuorein erikoisvoittajaluokasta valioitunut vahvistettiin Erikoistottelevaisuusvalioksi.

Vuosittain järjestetään rotumestaruuskilpailut. 

Pelastuskoiratoiminta

Kolme schapendoesia on toiminut pelastuskoirana hälytysryhmässä ja osallistunut kadonneiden etsintään viranomaisten apuna. Ensimmäinen hälytysryhmään koulutettu schapendoes oli Tampereella Sari Kärnän ohjaama ja omistama uros Nalle-Haukun Abram, joka valmistui hälykoiraksi vuonna 1996. Seuraavia pelastuskoiria rodussa saatiin odottaa 2000-luvulle, kun lahtelaisen Kari Iivosen ohjaamat urokset, Lumikuono Califa Jarifo ja Lumikuono Hombre Habanero, valmistuivat hälykoiriksi. Myös narttu Nalle-Haukun Bim (ohj. Pirjo Äimälä) olisi ollut valmis hälykoira, mutta epäselvyydet kokeiden virallisuudesta veivät koiran mahdollisuuden osallistua tositoimiin. Tällä hetkellä tiettävästi yksikään schapendoes ei toimi hälytysryhmässä.

Palveluskoiralajit

Schapendoesit saivat palveluskoiraoikeudet takaisin loppuvuodesta 2023. Rotu menetti oikeudet aiemmin, koska yksikään rodun edustaja ei saanut kokeessa hyväksyttyä tulosta edellisten viiden vuoden aikana. Vielä yksikään schapendoes ei ole oikeuksien takaisin saamisen jälkeen ehtinyt kilpailla palveluskoiralajeissa, mutta muutamia eri lajien (haku, jälki, viesti, etsintä) harrastajia on. 

Käyttäytymiskokeen viime vuosien aikana on suorittanut muutama schapendoes. Kaikkien osallistuneiden koesuoritus on ollut hyväksytty.

Paimennus

Rodun alkuperäiset paimenkoiran ominaisuudet ovat säilyneet varsin hyvin siihen nähden, ettei näihin käyttöominaisuuksiin ole juurikaan kiinnitetty huomiota. Paimennusta kouluttavat ja/tai harrastavat tuomarit sekä muut paimennusaktiivit pitävät schapendoesia edelleen kyvykkäänä paimenkoirana, joissa lampaiden kanssa työskennellessä näkyy usein hyväntahtoisuus ja nöyryys, mutta myös kouluttamattomuus. Schapendoes on työssään järkevä ja sopeutuvainen, niillä on usein luontainen kyky hakea tasapainoa lampaisiin ja se työskentelee enemmän liikkeen kuin silmien kautta lampaita ohjaillakseen. Rotu on yhteistyöhaluinen ja riittävän hyvähermoinen paimenkoira, joka kykenee toimimaan oivallisena harrastuskoirana paimennuksessa ja jolla olisi edelleen myös edellytykset toimia alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan.

Paimennusta harrastusmuotona tarjoavien lammas- ja ankkatilojen määrä on lisääntynyt Suomessa viime vuosina ja tämä osaltaan lisää mahdollisuuksia päästä toteuttamaan schapendoesien alkuperäistä rodunomaista käyttöä. Paimenkoirana schapendoes on kuitenkin lähtökohtaisesti tyytyväinen päästessään työskentelemään ohjaajansa kanssa ja näin ollen sen rodunomaiset käyttäytymistarpeet on mahdollista tyydyttää myös ilman lampaita tai paimennusta.

Koiratanssi

Koiratanssiharrastajia on rodun parissa muutamia. Määrä vaihtelee hieman vuosittain, mutta on pysynyt alle kymmenessä koekäynnissä. Koiratanssi on vähemmän suosittu laji kaikkinensa. Kisoja järjestetään huomattavasti vähemmän kuin muissa lajeissa. Lajin vaatima ohjaajan heittäytyminen rajoittanee osallistumisintoa niin schapendoesharrastajien kuin muidenkin rotujen keskuudessa. Rodulle koiratanssi sopii kuitenkin lajina hyvin.

Muuta mukavaa

Suomen Kennelliiton nettisivuilta voit tutustua vielä monipuolisemmin sinua kiinnostaviin lajeihin - harrastus ja kilpailutoimintaan. Lajivastaavat auttavat mielellään harrastustoiminnan aloittamisessa ja vastaavat jo pidemmällekin ehtineiden kysymyksiin.