Schapendoes

Sosiaalinen ja seurallinen

​Schapendoes on hollantilainen pitkäkarvainen paimenkoira. Se on sosiaalinen ja seurallinen ja aina valmis leikkiin ja hauskanpitoon. Schapendoes on älykäs ja se oppii nopeasti ja helposti. Sen kanssa voi harrastaa monipuolisesti, kuten agilityä, tokoa, rallytokoa, paimennusta, koiratanssia, palveluskoira- ja pelastuskoiralajeja sekä näyttelyitä.

Kevytrakenteinen paimenkoira

Schapendoes on säkäkorkeudeltaan 40-50 cm, normaalisti ja tasapainoisesti rakentunut paimenkoira, jolla on eloisa, valpas ja rohkea, joskin melko pehmeä luonne. Schapendoes on luustoltaan kevytrakenteinen, kevyesti ja joustavasti liikkuva koira. Sen tulee kyetä hyppäämään hyvin sekä kääntymään nopeasti ja ketterästi. Ilmeen tulee olla avoin ja rehellinen, eloisa ja tarkkaavainen. Silmät ovat melko suuret ja pyöreät. Riippuvat korvat ovat runsaskarvaiset ja liikkuvaiset. Purenta on normaali leikkaava purenta. Häntä on pitkä ja runsaskarvainen. Hännänkäyttö on rodun erityispiirre, ravissa se nousee hieman kaartuneena ja heilahtelee puolelta toiselle. Laukassa ja hypyissä häntä ojentuu suoraksi ja toimii "peräsimenä". Tarkkaavaisen koiran häntä voi nousta korkealle, mutta ei saa kiertyä tiukasti selän päälle.

Turkki vaatii säännöllistä hoitoa

Karva on pitkää, rotumääritelmä sanoo "runsaat 7 cm ja takaosassa ylikin", mutta tämän päivän hoidolla ja ruokinnalla se on yleensä pidempi. Turkki on laineikas, ei sileä. Selvästi kihara tai säkkärä karvapeite ei ole sallittu. Karva on karkeahkoa, hienolaatuista ja kuivaa, ei kuitenkaan silkkistä. Runsaasta karvasta johtuen ympärysmitta etenkin takaosassa vaikuttaa todellista suuremmalta. Päälaen karvapeite on erittäin runsas. Schapendoesilla on viikset ja parta. Perinteisesti Schapendoes on ollut työkoira ja myös sen turkin tulee näyttää siltä. Se ei saa olla liian kammattu näyttelyssä, takkuja ei tietenkään saa olla. Koira pestään kun se on likainen. Hollannissa schapendoes pestään harvoin, vain kun se on todella likainen ja silloinkin yleensä ilman shampoota. Liika pesu pehmentää turkin, jonka tulee olla karkeaa. Oikeanlaatuinen turkki ei takkuunnu kovin helposti ja perusteellinen kampaaminen viikon - kahden välein riittää pitämään ongelmat poissa. Päivittäinen hoito on suositeltavaa, varsinkin pentuturkin vaihtuessa. Schapendoesilla pitää olla pohjavilla ja sitä ei saa repiä kammatessa irti. Turkkia ei trimmata. Kaikki värit ovat sallittuja.

​Aktiivinen ja iloinen

Schapendoes on aktiivinen ja energinen, sillä on oltava mielekästä tekemistä. Sen on saatava runsaasti liikuntaa tai aktivointia. Se on älykäs ja kykenee toimimaan itsenäisesti. Sen on oltava iloisen hilpeä, kekseliäs ja ystävällinen. Se ei saa olla käytökseltään hermostunut eikä aggressiivinen. Tuntemiaan ihmisiä kohtaan se osoittaa kiintymystä ja lojaalisuutta. Schapendoes haluaa olla siellä, missä muukin perhe. Se tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Se on valpas, eloisa, tottelevainen ja avoin karvapallo.