Turkinhoito

​Tyypillinen aikuisen schapendoesin turkki on karheaa, laineikasta ja ilmavaa. Pennun turkki on pehmeää, lyhyehköä ja sakeaa. Vaikka turkki olisikin lyhyttä ja takutonta, sitä tulee harjata säännöllisesti. Turkin harjaus on myös ihon hoitoa. Pennusta alkanut säännöllinen turkinhoito totuttaa koiran myös olemaan käsiteltävänä ja aloillaan. Harjaus myös puhdistaa turkkia, jolloin pesun tarve vähenee lähes olemattomiin. Samalla estyy turkin takkuuntuminen. Takkujen poisto on monin verroin työläämpää, kuin lähes selvän turkin harjaus, tässä varmasti riittävästi syitä pitämään turkinhoitotarvikkeet helposti saatavilla.

Helposti oikeilla välineillä

Turkin hoitoon tarvitaan kampa ja harja. Niitä voi kertyä useampiakin, kun kokeillen haeskelee parhaiten toimivia. Joskus tarvitaan saksiakin. Tässä kuitenkin vinkkejä, joilla tärppää vähemmälläkin haeskelulla: tukeva, hyvä käden ote, kestävä ja vankka rakenne, piikkien päät pyöristetyt. Harjan piikit voivat olla muovisia tai metallisia, kunhan kiinnityspohja – muovinen tai kuminen – antaa piikkien mukavan tukevasti myötäillä liikettä ja on lujasti kiinni harjan varsiosassa. Kamman piikit eivät saa olla liian pitkiä, etteivät ne taivu ja parhaimpien kampojen piikit pyörivät antaen kampaamiseen hellemmän työskentelyn. Valitettavasti markettien valikoimista ei kunnon turkinhoitotarvikkeita löydy, eläintarvikeliikkeet hankkivat pyydettäessä. Koiranäyttelyissä on muutamilla myyjillä erinomaisia vaihtoehtoja, kun tietää, mitä hakee. Aito luonnonharjaksinen harja tekee ihmeitä, jos haluaa käyttää aikaa ja vaivaa.

Tekniikka on tärkeää

Harjaa harjalla koira ensin vastakarvaan alhaalta ylös raaja tai kylki kerrallaan. Kerää ylösharjattu turkki toisen kätesi alle ja ala harjata tai kammata alimpia karvoja alaspäin. Kokeile, millä välineellä saat parhaan tuloksen. Päästä käden alta turkkia vähän kerrallaan sitä mukaa, kun edellinen harjauskohde on selvinnyt. Kampaa ja harjaa ihoa myöten. Tarkista ihon kunto ja huomaa mahdolliset syöpäläiset.

Takkuja on kahdenlaisia. Karvanlähdön keräämä laaja takkumatto turkin tyvessä ja yksittäiset takkurykelmät, jotka ovat usein taivepaikoissa, missä turkki joutuu hankaukseen, esim. koiran liikkuessa. Ellei takkuja poisteta ajoissa, takkualue alkaa kasvaa ja tiivistyä. Avaa takut siten, että revit takkua sivusuunnassa pienemmäksi ja pienemmäksi, kunnes selkeää paakkua ei enää ole. Kampaa tai harjaa sitten hajotettu takku selväksi. Ellei takku anna periksi, voit leikata sen karvan kasvusuuntaisesti kahtia ja jatka sormin. Käytä pyöreäkärkisiä saksia. Kainaloista ja nivustaipeista voi takut poistaa leikaten, jos ne ovat kovina puikkoina. Pentukarva keräytyy lähtiessään tasaiseksi matoksi. Kampa on silloin paras työkalu. Jos takkumatto on päässyt tiivistymään, on siihen pakko leikata aloituskohta samoin karvojen kasvusuuntaan.

Voit käyttää jotain turkinselvitysainetta työtä helpottamaan, ellet ole juuri menossa näyttelyyn. Nykysäännöt kun kieltävät käyttämästä näyttelyssä mitään turkin laatuun vaikuttavaa ainetta. Kuivalle turkille on minkkiöljy hyvä.

Parhaiten turkin selvitys onnistuu kaverin kanssa. Molemmat voivat purkaa takkuja ja koira pysyy paremmin paikoillaan varsinkin jos se ei ole tottunut aloillaan pysymiseen. Päästä koira pois silloin, kun sinä haluat, ei silloin, kun koira pinnistelee pois. Säästää selkää, jos koiran nostaa käsittelyn ajaksi pöydälle.

Turkin pesu

Schapendoesin turkki tavallisesti puhdistuu harjatessa. Jos koira on kuitenkin päässyt arvostamaansa ”kauneuskylpyyn” ja ilmestyy lemuavana esiin, on pesu edessä. Usein myös kaupunkikoirien turkki muuttuu likaisenrasvaiseksi ulkoillessaan autojen liikennöimillä kulkureiteillä. Vähintäänkin tassuihin kertyy nokisen likaista töhnää. Silloin ei harjaus yksin riitä.

Schapendoesin turkki on hyvä pestä karkealle turkille tarkoitetulla shampoolla. Hoitoainetta voidaan laittaa helpottamaan turkin takkujen selvittelyä tai hoitamaan koiran kuivaa ihoa ja turkkia. Jos koirassa on takkuja, on niiden selvittäminen pesun jälkeen vaikeampaa, ilman hoitoaineen käyttöä. Kylmien säiden aikaan turkki pestään illalla, minkä jälkeen koiraa ei enää ulkoiluteta. Turkin voi kuivattaa hiustenkuivaimella sen jälkeen, kun enin märkyys on poistettu pyyhkeillä.

Turkkia ei selvitetä märkänä, koska silloin myös terveet karvat irtoavat herkemmin. Turkki kannattaakin selvittää ennen pesua.

Näyttelyyn valmistautuminen

Schapendoesin tulee näyttää näyttelykehässä laittamattomalta, mutta se ei tarkoita, että koira saisi olla takkuinen. Schapendoesia ei harjata eikä trimmata kehään. Turkki tulisi hoitaa takuttomaksi noin viikkoa ennen näyttelyä, jotta se ehtii laskeutua ennen näyttelypäivää. Nuoren pentukarvaa vaihtavan koiran voi joutua kampaamaan vielä lähempänä näyttelypäivää, turkkia voi auttaa laskeutumaan kastelemalla koira esimerkiksi sumutinpullon avulla.

Teksti on muokattu Anita Kurkon kirjoittaman turkinhoito-ohjeen pohjalta.